Home » Voeding en Beweging

Goede voeding is belangrijk; goede caviakorrel met voldoende vitamine C, onbeperkt hooi, liefst in een ruifje
(een hooibal is gevaarlijk), en liefst 2x daags groente of fruit.

Ik heb 9 jaar lang naar tevredenheid Kasper Faunafood caviakorrel gevoerd. Ik gaf ze 2x per week een schep paardenmuesli van PAVO (groene zak) in de voerbakken en had standaard ook een bak met gedroogde erwtenvlokken of vlokkenmix per hok staan, dat vinden ze heerlijk. Soms verliezen cavia's wat gewicht door ziekte of na een zwangerschap en dan kun je een bakje met droge havermout in het hok zetten, zodat ze wat sneller op gewicht komen. Tijdens de zoogperiode zette ik vaak een bak warme Brintapap in het hok zodat moeder en jongen daar lekker van konden eten.

 Maar zorg ervoor dat het in balans is. Als je bijv alleen maar heel veel krachtvoer geeft, krijg je een cavia met overgewicht en/of te weinig weerstand (ziektes).

Een cavia eet per dag zo'n beetje zijn eigen lichaamsgewicht en een skinny zelfs nog wat meer, omdat die zich goed warm moeten houden zonder haar. Dus zullen er ook wat meer keutels in het hok liggen en moet je wat sneller verschonen dan bij een cavia met haar.

De omgevingstemperatuur is voor een skinny cavia erg belangrijk; ze moeten bij een constante temperatuur van tenminste 20 graden gehouden worden en kunnen niet tegen tocht. Een fleece muts of houten huisje in het hok is fijn, zodat ze zich daar in kunnen terugtrekken. Wel moet er dan voldoende ruimte zijn om nog wat rond te lopen in het hok.

Het is ook belangrijk dat een cavia voldoende beweging krijgt.


Het maakt niet uit wat, zo lang hij of zij het maar leuk vindt, houden ze het wel vol ;-)

Dus zorg ervoor dat het hok ruimte genoeg geeft om een sprintje te trekken of rondjes te rennen...  

..of laat ze met warm weer een baantje trekken in het zwembad

Je kunt ze in een rennetje in de woonkamer laten lopen. Of zomers buiten in het gras als het warm genoeg is. Dat vinden ze ook helemaal geweldig. Wel is het handig om een parasol neer te zetten en bijv een houten huisje/kistje waar ze onder kunnen gaan zitten. Dan verbranden ze niet, want door het ontbreken van haar zijn ze daar wel kwetsbaar voor. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb